Wat zou ik graag zoals elke werknemer belasting betalen in ruil voor sociale bescherming en een fatsoenlijk inkomen

wo, 05/04/2017 - 10:11 -- Redactie

Onthaalouder Rita Daemen schreef een open brief naar Nabilla Ait Daoud, de Antwerpse schepen van jeugd, kinderopvang, leefmilieu en dierenwelzijn.

Beste Mevrouw,

Al 39 jaar doe ik aan kinderopvang.

Eerst heb ik 13 jaar in een kribbe gewerkt en nu ben ik 26 jaar onthaalouder.

Ik heb die keuze heel bewust gemaakt omdat ik heb ondervonden dat sommige kindjes zich beter voelen in kleinere groepjes.

In de krant las ik dat er veel onthaalouders stoppen. Volgens het artikel is de oorzaak dat er te veel administratieve verplichtingen bij komen kijken.

De echte reden is dat wij nog steeds geen 20 euro per dag per kind krijgen. Daarvan moeten we dan nog de kosten voor de groenten, fruit ,vlees ,gas, elektriciteit ,water enz...van aftrekken.

Komen de kindjes niet dan daalt je inkomen. Je weet dus nooit wat je op het einde van de maand gaat verdienen.

Wat zou ik graag belasting betalen zoals elke werknemer, dan zou ik ook sociaal beschermd zijn en zou ik misschien een fatsoenlijk inkomen hebben en een fatsoenlijke pensioen opbouwen.

Zelf heb ik al 38 jaar gewerkt en moet ik wel nog tot 2027 werken. Omdat de jaren voor 2003 niet meetellen voor de pensioenopbouw van onthaalouders.

Blijkbaar zijn de eerste drie levensjaren van jonge kinderen zo belangrijk.

Maar het moet liefst allemaal zo goedkoop mogelijk zijn voor onze regering. Ze zullen wat grootouders aanspreken om wat meer kindjes op te vangen.

Zijn ze ze misschien iets vergeten, namelijk dat deze grootouders zelf tot 67 moeten werken en veel ouders op latere leeftijd voor kinderen kiezen?

Ik wens u en uw team nog veel succes en hopelijk kan u iets betekenen voor de vele onthaalouders die hun werk met hart en ziel alle dagen uitoefenen

Vriendelijke groeten
Rita Daemen

Reacties

Door Marij op

En nu wachten op reactie, hopelijk sneller dan het kabinet van dhr Vandeurzen want daar moet je minstens 6 weken wachten op een standaard antwoord.

Door Sabine Ruys op

Goed initiatief, Riata!!!
Hopelijk reageert de schepen inderdaad snel! En ondertussen duimen voor een beter werknemersstatuut voor méér onthaalouders!

Door Suzanne op

Groot gelijk Rita, dit weekend stond er in 'de Morgen 'een heel artikel van prof. Michel van den Broeck hierover.
De investeringen die nodig zijn om de grootouderopvang uit te bouwen zouden eigenlijk weggesmeten geld zijn :want ze zullen te snel terug afhaken wegens leeftijd , gezondheid enz ...

En die 'bobo's die dit idee lanceerden bewijzen nog maar eens dat weinig mensen de inhoud en verantwoordelijkheid van onze o zo belangrijke 'job niet snappen 8

Door Ann bex op

Ik wou ook even reageren,ben zelf onthaalouder via een dienst te Tongeren, indertijd had ik mij ook kandidaat gesteld om mee in te stappen in het werknemers statuut maar doordat er maar twee kandidaten waren is dit niet door kunnen gaan en vond ik dit zeer spijtig want een jaar geleden zat ik met een groot probleem,op zeker moment gingen er drie kindjes naar school en een ander kindje kwam niet meer door verhuizing,dat een gezin in echtscheiding en kwam dat kindje plots niet meer en had ik nog maar twee kindjes bij mij, dit als alleenstaande ouder met zelf nog drie eigen kinderen ,er kwamen geen nieuwe aanvragen voor opvang meer binnen en ben ik toen naar het ocmw gestapt en kreeg ik voor een 5 tal maand leefloon tot dat er opnieuw aanvragen kwamen en er opnieuw kindjes kwamen,ik vroeg aan het ocmw of ik opnieuw in aanmerking zou komen moest dit nog eens voordoen, het antwoord was hier op dat dit maar éénmalig was en dus niet meer zou kunnen!
Achteraf had ik vernomen dat de onthaalouders die via de Bambi's werken wel met genoeg onthaalouders waren om te starten met een werknemers statuut en dit na twee jaar op proef mogen verder zetten. Nu vroeg ik mij af of ik mij kan inschrijven bij de Bambi's (op dit momend te werkgesteld via de Mereltjes te Tongeren)en kan ik dan nog in dit wernemers statuut instappen? Ik woon te guigoven (kortessem) Wie kan mij hier bij helpen?

Door Chantal op

Gelijk heeft u, onthaalouders zijn eigenlijk de spil van maatschappij, zij zorgen ervoor dat anderen in het arbeidssysteem kunnen meedraaien, van alle voordelen genieten..
maar zelf worden ze ervan uitgesloten, uitgestoten..terwijl men van hen profiteert..
geen of nauwelijks opvangnet voor onthaalouders..
Hoe is dit mogelijk ? Hoe rechtvaardig is dit ?
Hoe lang nog...Mijnheer / Mevrouw de minister
hopelijk wordt de koe eindelijk eens bij de horens gevat..
met vriendelijke groeten
Chantal

Door Chantal op

Beste
Hoe lang nog moeten wij be delen voor een beter statuut ?