Onthaalouder Chantel: "Gelukkig zijn zij die wel een werknemersstatuut hebben"

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Wat mij vooral treft, is dat je je als onthaalouder vaak de speelbal bent. Je hebt geen rechten, je hebt geen werknemersstatuut. Alhoewel we hier zogezegd "in een democratie leven" en iedereen gelijk voor de wet zou moeten zijn??

Nou, daar vallen de onthaalouders zonder werknemersstatuut dan helemaal buiten. De tijden zijn zo hard veranderd maar het (sui generis) statuut van onthaalouders is daar niet in meegegaan.

Gelukkig zijn zij die wel een werknemersstatuut hebben.

Hoelang blijft de regering nog slapen??

Reacties

Door Anne-lise Adam op

Ik was al van in de jaren 1995 ergens onthaalmoeder, altijd werd er wel iets beloofd. Maar altijd werd er in plaats van wat beloofd werd ook meer geëist. Tot ik in 2014 er de brui aan heb gegeven. Al die eisen als die verplichtingen, maar waar zijn en waren die beloftes? Een onthaalmoeder werkt soms harder en langere uren dan een gewone werknemer en toch worden ze niet gelijkgesteld? Voor mij hoeft het niet meer. Jammer want door die jaren onthaalmoeder zal ik mss binnen 10-15 jaar een pensioentje hebben van max 800 euro. Jaren gewerkt en voor wat? Ja de liefde dat je had voor de kinderen. Pure liefde van een kind daar deed je het voor.

Door Leen vanhoolandt op

Ik vraag mij dit ook af...hoelang gaat het nog duren wanneer elke onthaalmoeder recht krijgt om een werknemersstatuut te krijgen. Vind het ook niet eerlijk dat sommig onthaalmoeders het wel hebben en van al die voordelen kan genieten. Er stoppen nu al zoveel onthaalmoeder. Hoeveel moeten er nog stoppen vooraleer de regering hun ogen gaan opendoen? Waarom is het nu zo stil rond dat werknemersstatuut ? Echt ik snak ook naar dat werknemersstatuut om zo meer rust te krijgen en mijn job te kunnen blijven doen.

Door Nadine Vande Velde op

de regering wil niet investeren in de mensen die voor de mensen van de toekomst zorgen.. wij zijn broodnodig en worden nog altijd niet naar waarde geschat..

Door De Backer Karine op

iedereen gelijk voor de wet......laat ons eens lachen . zelf de OO die in het sui generis statuut werken worden niet gelijk behandeld. de ene mag 8 kindjes per dag bijhouden , de andere 4 . Hangt allemaal of vd visie van u DV .Mr Van Deurzen heeft mooi werk geleverd oml de kinderopvang gelijk te willen maken voor iedereen, :-(

Door Van Deynse Rita op

Is echt erg ! ik ben 26 jaar onthaalmoeder en doe het met hart en ziel . Het is al van 2003 dat ze ons een oplossing beloven. Waarom mag niet iedere onthaalmoeder ,desnoods alleen wie het wil , in het statuut stappen . Een beetje loon zekerheid gunnen ze ons niet. Stoppen zit er ook niet in want voor werklozensteun kom je na zoveel jaar van de arbeidsmarkt ( alhoewel ik elke dag 10 u werk ) ook niet in aanmerking.

Door Sonja Samijn op

Hier tenlijve ondervonden, na 19 jaar carrière als onthaalouder, nam ik de beslissing om er mee te stoppen omdat de draagkracht niet meer optimaal was. Nu heb ik dus geen rechten, geen uitkering en met niets meer in orde. Ik kan geen arbeidsdagen bewijzen. Terwijl ik 19jaar lang van elke dag van 7 u s'ochtends tot 18u30 aan het werk was. Dit enkel voor de onthaalkindjes, eigen gezin van 3 kinderen moest dan ook nog draaien hè. Maar ik heb er geen goede hoop op, toen ik starte als onthaalouder, werd al gezegd dat er een werknemersstatuut zou komen, 19 jaar verder is er nog niets veranderd. Maar wij als onthaalouders moesten maar steeds beter presteren, strengere controles, vele aanpassingen om in orde te zijn met veiligheid en nu weer die nieuwe controle rond memo q .Ik hoop dat er in toekomst iets van komt,van dat werknemers statuut, want er zullen nog veel personen afhaken. Groeten Sonja

Door Ingrid op

Waarom wil de regering niet inzien, hoe belangrijk die leeftijd voor de kindjes van 0 tot 3 is. De wetenschap wil dit aan iedereen verkondigen, maar de regering wil hier niet veel in investeren. Nochtans die kindjes zijn onze toekomst ! Waarom stoppen er zoveel onthaalouders denken jullie ? Die warme gezinsopvang is zo belangrijk voor die kleintjes !
Geef tenminste de onthaalouders die het wensen een werknemersstatuut , zo zouden er al heel veel niet meer stoppen. En ook ons werknemersstatuut is nog niet helemaal optimaal, maar stap voor stap komen we er wel.