Wakkere onthaalouders hebben het al gelezen op ons forum: onthaalouders komen heel goed uit de tevredenheidsenquête die het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen afnam bij Vlaamse ouders. De bevraging gebeurde in Limburg en West-Vlaanderen en peilde naar de tevredenheid over de kwaliteit in de gesubsidieerde kinderopvang.
Ons verbaast het niet dat ouders de opvang bij onthaalouders hoog aanschrijven. Die analyse hebben onze onthaalouders voor zichzelf al meermaals gemaakt. Voor wie onze zomereditie van de nieuwsbrief heeft gemist willen wij graag in herhaling vallen:
- Opvang bij onthaalouders is kleinschalig met individuele aandacht voor het kind;
- Opvang bij onthaalouders is flexibel: naar uren, naar specifieke behoeften van ouders, naar specifieke afspraken;
- Opvang bij onthaalouders gebeurt in huiselijks sfeer waar onthaalouders waken over een natuurlijk dagritme;
- Opvang bij onthaalouders is niet groepsgericht, maar kindgericht. Kinderen komen in alle rust tot ontwikkeling op een tijdstip dat ze daar rijp voor zijn;
- Er is een vaste onthaalouder, dit geeft stabiliteit en vertrouwen;
- Onthaalouders werken professioneel. Zij zijn ondersteund door een dienst voor onthaalouders. Wij zouden de LBC-NVK, dé vakbond van onthaalouders niet zijn mochten we hier niet een stevige kanttekening bij maken. Wij werken voluit mee aan elk project dat mensen de kans geeft hun competenties te verhogen. Maar wij zijn absoluut vragende partij om de kennis en de expertise die onthaalouders vandaag bezitten te honoreren. Neen, zij kunnen geen diploma voorleggen voor 30 jaar werken vanuit hun hart. Neen, zij hebben geen attesten voor de vele uren vormingen die zij na hun uren onbetaald volgden. Dus ja, vandaag hebben zij een aantal eisen.
Wij staan er garant voor dat de grote meerderheid van onthaalouders aangesloten bij een dienst feilloos de toets van ieder pedagogische test zou doorstaan. Daarom een warme oproep naar onze beleidsmakers: geef de onthaalouders het statuut dat zij verdienen (werknemersstatuut), breng structuur in het kinderopvanglandschap, investeer wijs in de kinderopvang en plaats elk kind centraal, maar gooi het kind niet weg met het badwater.
De volledige resultaten van de enquête vind je op de site van het Hoger Instituut Gezinswetenschappen terug.