De job als onthaalouder is een mooie maar ook zware job. Goede informatie is dan ook ontzettend belangrijk voor je van start gaat als onthaalouder. Maar, opgelet! Vanaf 1 april 2014 gelden nieuwe startvoorwaarden voor onthaalouders. Je vindt meer informatie over de startvoorwaarden op http://www.kindengezin.be/img/aangesloten-onthaalouder-22-11-2013.pdf. Voor de eigenlijke start, dien je in het bezit te zijn van enkele attesten.
2 attesten en de module "kennismaken met en werken in de gezinsopvang"
Iedereen die vanaf april 2014 wil starten als onthaalouder (Kinderbegeleider in de Gezinsopvang) moet beschikken over een attest van het volgen van de module Kennismaken met de Gezinsopvang. Die module van 20 uren geeft de toekomstige onthaalouder inzicht in het werken in de gezinsopvang en laat toe de eigen situatie en competenties te evalueren. De voorwaarden voor dit attest worden nog bepaald in een ministerieel besluit.
Daar bovenop moet iedereen die geen geldig kwalificatiebewijs heeft en wil starten tussen 2014 en 2024 een attest behalen voor het volgen van de module Werken in de Kinderopvang. Die module van 20 uren geeft inzicht in veiligheidsaspecten, pedagogische aspecten en samenwerkingsaspecten, zodat het professioneel handelen van de kinderbegeleider versterkt wordt.
20 + 20 = 40
In de meeste CVO's zul je vanaf 2014 beide attesten kunnen behalen door 1 module van 40 lesuren te volgen. Die module heet Kennismaken met en werken in de Gezinsopvang.
Bovendien levert deze module jou een deelcertificaat op van de opleiding Begeleider in de Kinderopvang.
Deze opleiding bestaat uit 24 modules. Wanneer je alle modules met succes beëindigt, behaal je het certificaat Begeleider in de Kinderopvang en kun je aan de slag in kinderdagverblijven, de buitenschoolse kinderopvang, kleuterscholen en centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning. Door het volgen van de module Kennismaken met en werken in de Gezinsopvang heb je reeds 1 van de 24 modules behaald, m.n. de module MZ 1 Zorg in de Kinderopvang 1.
Waarom deelnemen?
Je krijgt een goed beeld van de inhoud van de job. Je weet welke inkomsten en uitgaven je kunt verwachten. Je bent geïnformeerd over de vereisten inzake gezinsopvang. Samen met andere kandidaat-onthaalouders en de lesgever ga je na wat de job van onthaalouder voor jou kan betekenen. Je beschikt over een attest levensreddend handelen (verplicht om te werken als onthaalouder). Je beschikt over een deelcertificaat voor de Module Zorg in de Kinderopvang 1 uit de opleiding Begeleider in de Kinderopvang van het volwassenenonderwijs. Daarmee is je eerste stap in die opleiding gezet. Dit deelcertificaat levert jou een attest op voor de 2 verplichte modules die je moet volgen voor je start.
Inhoud van de module?
- De taken van een onthaalouder;
- Kwaliteitseisen en regelgeving;
- Werken als aangesloten of zelfstandige onthaalouder?
- Je rechten als onthaalouder;
- Inkomsten en uitgaven;
- Een veilige en stimulerende gezinsopvang;
- Samenwerken met ouders;
- Verzorging en gezonde voeding;
- Levensreddend handelen bij kinderen;
- Inrichting van de opvangruimte;
- Organisatie van de opvang;
- Combinatie job & gezin;
- Je draagkracht als (toekomstige) onthaalouder.
Tijdens deze module maak je kennis met de job van een onthaalouder en ga je bij elk onderdeel na wat dit voor jouw situatie betekent. De lesgever begeleidt je in het maken van een zelfevaluatie.
Voor wie?
Voor personen die als zelfstandige of aangesloten onthaalouder kinderen wensen op te vangen.
Waar en wanneer?
In 2014 zul je deze modules kunnen volgen in verschillende opleidingsinstellingen, waaronder de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO):