Op vrijdag 29 januari berichtte ook de Gazet van Antwerpen (GVA) over het dalende aantal onthaalouders. In een blog maakte een journaliste nogal wat fouten wanneer ze het had over het huidige sociale statuut. Onthaalouder Rita zette in een lezersbrief de puntjes op de i.
Beste mevrouw,
Na dertien jaar in een kinderkribbe te hebben gewerkt heb ik bewust gekozen om onthaalouder te worden. Dit omdat ik er toen de voorkeur aan gaf om met een kleiner groepje kindjes in een huishoudelijke sfeer te werken.
Ondertussen ben ik 25 jaar onthaalouder, ik merk dat er inderdaad meer collega's afhaken dan bijkomen maar dit vind ik niet zo uitzonderlijk. Je moet al heel idealistisch zijn om deze job vol te blijven houden. Het huidig statuut is nog steeds belabberd.
U zegt: twintig jaar geleden werden onthaalouders betaald per dag per kind, maar dat is nu ook nog zo! Nemen er ouders verlof of wil oma of opa de kindjes eens bijhouden dan hebben wij nu een minimale onkostenvergoeding van ongeveer drie euro per dag per kind. Nemen wij zelf twee of drie weken verlof dan hebben wij die weken geen inkomen.
Ouders moeten wel respijtdagen betalen (wanneer hun kindje meer dan 20 dagen afwezig is moeten ze hun gereserveerde dagen betalen) maar van dit geld ontvangen wij niets.
De verworven ziekteuitkering die we nu hebben wordt berekend op basis van wat je de voorbije drie maand hebt verdiend. Dus als er in juli enkele kindjes op verlof gaan, en je neemt zelf twee weken verlof in augustus en je wordt in september ziek dan heb je wel heel veel pech.
Pensioenopbouw hebben we ook: wanneer vier kindjes alle dagen komen en nooit afwezig zijn dan hebben wij een minimum aan pensioen opbouw. Wel hebben we recht op twintig niet betaalde verlofdagen per jaar die niet van onze pensioensopbouw worden afgetrokken.
Wij zijn sociaal dus al iets beter beschermd, maar als men dit beroep niet wil laten uitsterven zal men toch met betere maatregelen over de brug moeten komen.
Dus als men wil dat ouders ook in de toekomst nog de keuze kunnen maken tussen kleinschalige opvang of grote kinderkribbes is er nog veel werk aan de winkel!
Ondanks dit alles haal ik uit mijn job nog zeer veel voldoening.
Vriendelijke groeten,
Rita Daemen.