In de hele kinderopvang, ook bij onthaalouders, staat deze dagen het competentiebeleid centraal. Als vakbond staan wij volledig achter een beleid dat mensen de kans geeft zich te ontplooien, kansen geeft om door te stromen, kansen geeft om kwalificaties te behalen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de kwaliteit van de kinderopvang ten goede zal komen. Wij weten dat het succesverhaal van heel wat opleidingen afhangt van de combinatie werk, gezin en studie. Daarom willen wij ook voor onthaalouders net zoals bij alle werknemers opleidingen mogelijk maken tijdens de werktijd en zonder loonverlies te lijden. Bovendien moeten de kwalificaties uiteindelijk leiden tot betere loonbarema’s.
De Onthaalouderacademie werkt wel al geruime tijd aan opleidingsmodules op maat van onthaalouders. Je hebt de kans om trajecten te volgen via contactonderwijs op zaterdag. Omdat het voor onthaalouders behoorlijk belastend is om buiten de job door de week ook nog onderwijs te volgen, werken zij ook met afstandsonderwijs. Dat wil zeggen dat je een aantal opdrachten thuis bij jou op de computer kan uitvoeren.
De Onthaalouderacademie is een samenwerkingsproject tussen diensten voor onthaalouders en koepels, de centra voor volwassenenonderwijs (CVO), vormingsorganisaties, VBJK Expertisecentrum Opvoeding en Kinderopvang en Kind en Gezin. Het project richt zich op aangesloten onthaalouders en zelfstandige onthaalouders. Het doel van het project is dat onthaalouders goed voorbereid beginnen aan de job, beschikken over een kwalificatiebewijs, goed omkaderd worden en kansen hebben op doorstroming naar opleiding en andere jobs in de kinderopvang.
In september gaan er in verschillende Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO) opleidingsmodules voor onthaalouders van start. Je kunt kiezen tussen 2 thema’s: ‘Spelen met het jonge kind’ en ‘Jonge kinderen begeleiden’. Via een mix van theorie, doen en ideeën uitwisselen met collega-onthaalouders verdiep je als onthaalouder jouw kennis en kunnen. Klassikale lessen worden gecombineerd met thuisleren en opdrachten maken. De opleidingsmodules zijn een deel van de erkende opleiding ‘begeleider in de kinderopvang’. Op het eind van een opleidingsmodule ontvang je een attest. Wie alle modules van de opleiding Begeleider in de Kinderopvang met succes volgt, behaalt een erkend certificaat Begeleider in de Kinderopvang.
De module ‘Spelen met het jonge kind’ In deze module sta je stil bij jouw spelaanbod, spelomgeving en eigen begeleidingsstijl. Je gaat aan de slag met creatieve materialen zoals verf en klei, boekjes en zintuiglijke materialen (snoezelen).
De module ‘Jonge kinderen begeleiden’ In deze module sta je stil bij de ontwikkeling van jonge kinderen en hoe je hun ontwikkeling kunt stimuleren. De basisprincipes van een goede interactie met jonge kinderen diep je uit. Daarnaast werk je aan interacties tussen kinderen en jouw rol hier in.
Waar?
De module ‘Spelen met jonge kinderen’ wordt aangeboden in:
- Diest door CVO De Oranjerie
- Antwerpen door CVO Technicum Noord-Antwerpen
- Kortrijk door VSPW Kortrijk
- Mol door VSPW Mol
- Turnhout door Hivset vormingscentrum vzw (LBC-NVK Turnhout)
- Leuven, CVO TKO Leuven
De module ‘Jonge kinderen begeleiden’ wordt aangeboden in:
- Antwerpen door Stedelijk Centrum voor Volwassenenonderwijs
- Hasselt door VSPW Hasselt
Jonge kinderen begeleiden:
- Antwerpen, Stedelijk Centrum voor Volwassenenonderwijs
- Hasselt , VSPW Hasselt
Wanneer?
Vanaf september 2010 (data binnenkort hier beschikbaar)
Duur?
Een module duurt in totaal 40u. Dit betekent dat je op zaterdagvoormiddag naar de les komt en daarnaast ongeveer 20u van thuis uit leert.
Prijs?
Deelname aan één opleidingsmodule kost 50 euro. Opleidingscheques worden aanvaard voor dit pakket.
Meer weten?
www.onthaalouderacademie.be. Je vindt er ook de contactgegevens van de verschillende CVO’s.