Tour de Flandre. De veelgestelde vragen over het werknemersstatuut

Op de info-avonden voor onthaalouders stelde de LBC-NVK haar voorstel voor een volwaardig werknemersstatuut voor. Daarnaast overliepen we wat het nieuwe kaderdecreet kinderopvang voor de onthaalouders concreet zal veranderen. We spraken ook af dat we de vragen die op de info-avond gesteld werden op www.onthaalouders.be zouden plaatsen mét antwoord. En dat is nu net wat we hieronder doen.

Op de info-avonden voor onthaalouders stelde de LBC-NVK haar voorstel voor een volwaardig werknemersstatuut voor. Daarnaast overliepen we wat het nieuwe kaderdecreet kinderopvang voor de onthaalouders concreet zal veranderen. We spraken ook af dat we de vragen die op de info-avond gesteld werden op www.onthaalouders.be zouden plaatsen mét antwoord. En dat is nu net wat we hieronder doen.

Maar eerst dit. Op de website van Kind en Gezin vind je meer informatie over het nieuwe kaderdecreet. Er is een rubriek veel gestelde vragen over het decreet en eentje specifiek voor aangesloten onthaalouders. We zijn er zeker van dat heel wat vragen die je hebt bij het nieuwe kaderdecreet daar zullen worden beantwoord.

Invoering van het werknemersstatuut

In 2003 beloofden de politiekers dat het sociaal vangnet een overgangsmaatregel was in de aanloop naar een volwaardig statuut. Na 3 jaar zouden zij evalueren en verdere stappen zetten.

  • Q. In 2003 werd gezegd dat het vangnet (huidige gebrekkige sociale statuut) maar voor eventjes ging zijn, ondertussen zijn we 10 jaar verder en is er nog altijd geen volwaardig werknemersstatuut. In 2010 was het volwaardig werknemersstatuut bijna gerealiseerd maar uiteindelijk liep het toch nog mis. Waarom verschillen de onderhandelingen van vandaag dan met die van 2010?

Alle verschillende verantwoordelijke politiekers en alle politieke partijen hebben zich uitgesproken voor een volwaardig werknemersstatuut. In 2010 waren de onderhandelingen daarover ver gevorderd maar toen is door toedoen van Alexander De Croo (OpenVLD) de federale regering gevallen. Daarop heeft het twee jaar geduurd eer er opnieuw een federale regering gevormd was. Aangezien de invoering van het werknemersstatuut voor onthaalouders zowel elementen bevat die federale materie zijn als Vlaamse, heeft de LBC-NVK beide regeringen nodig om het werknemersstatuut te onderhandelen.

Omdat het twee jaar duurde vooraleer de federale regering gevormd raakte, hadden we die tijd geen federale onderhandelingspartner. Toch hebben zowel de Vlaamse Regering als de federale regering het statuut van de onthaalouder opgenomen in hun regeerakkoord. Om toch al iets te doen voor het werknemersstatuut heeft de LBC-NVK ervoor gezorgd dat er in het Vlaams sociaal akkoord voor de non-profit voor de periode 2011-2015 1 miljoen euro werd uitgetrokken voor het werknemersstatuut.

Eens de federale regering gevormd was heeft de LBC-NVK de invoering van het werknemersstatuut terug op de politieke agenda gezet met een sociale media campagne. Toen dat gelukt was zijn we in september 2013 gestart met een campagne die concreet becijfert wat de invoering van een werknemersstatuut daadwerkelijk kost.

Momenteel is de LBC-NVK samen met de sociale partners en het kabinet aan het onderhandelen. Door de aanzet van de LBC-NVK om de onderhandelingen concreet te maken (wat is de meerkost van een werknemersstatuut ten opzicht van het huidige gebrekkige statuut) staan we nu een stuk verder dan in 2010. Bij die onderhandelingen gaat de LBC-NVK uit van een aantal principes.
LBC-NVK doet er alles aan om nog voor de verkiezingen een doorbraak te realiseren!

  • Q. Als er gestart wordt met een volwaardig statuut zal iedereen dan verplicht worden om in te stappen in het statuut?

Neen, in de onderhandelingen gaan alle partijen uit van een ruime overgangsperiode. Omwille van budgettaire beperkingen zullen we als het werknemersstatuut er in 2014 komt sowieso starten met een zeer beperkte groep.

  • Q. Wie gaat er kunnen instappen indien niet iedereen de kans zal krijgen om onmiddellijk een volwaardig statuut te krijgen?

Door de budgettaire beperkingen zullen we indien het werknemersstatuut wordt ingevoerd in 2014 goed moeten hoe groot de groep kan zijn waarmee we kunnen starten. Het is vandaag nog niet duidelijk hoe de selectie zal gebeuren. Het zal niet gemakkelijk zijn en we beseffen dat er meer kandidaten zullen zijn dan plaatsen. Daarom zal de LBC-NVK erover waken dat de selectieprocedure eerlijk en transparant is. Van belang is dat in een goed uitgestippeld pad de groep waarmee gestart wordt wel degelijk kan toenemen.

  • Q. Wat als bepaalde diensten niet meewillen en het statuut niet willen aanbieden of invoeren voor hun onthaalouders?

In het overleg rond de invoering van het werknemersstatuut zijn vandaag de diensten vertegenwoordigd door de werkgeversorganisaties. Als er een akkoord is, zullen alle betrokken diensten dit moeten respecteren. Maar vergeet niet dat als we er binnenkort in lukken om een start te nemen, dit met een eerste beperkte groep zal gebeuren.

Concrete vragen over het werknemersstatuut

  • Q. Wat indien ik meer vakantie wil dan de voorziene 20 dagen wettelijke vakantie en de 10 wettelijke feestdagen?

Eens je werknemer bent, zullen alle modaliteiten over verlof en hoe op te nemen moet jij regelen met je werkgever, eventueel binnen de afspraken die wij maken in een collectieve arbeidsovereenkomst of cao. Vandaag heb je in het huidig statuut misschien de vrijheid om meer maar wel enkel onbetaald verlof te nemen. Als werknemer kan je ook afspreken met je werkgever om dagen onbetaald verlof te nemen.

  • Q. Kan ik mijn eigen kindjes nog opvangen. Tellen die mee voor b.v. mijn loon?

LBC-NVK gaat er van uit dat je eigen kindje mee telt in je bezetting en dat je hiervoor een loon ontvangt. Dit moet verder nog in het overleg uitgeklaard worden.

  • Q. Kan ik nog kindjes van leerkrachten opvangen enkel tijdens de schooluren?

In een werknemersstatuut ben je gebonden aan de overeenkomst die je afsluit met je werkgever. Meer dan vandaag het geval is, zal de werkgever een grotere rol spelen om ervoor te zorgen dat je de bezetting haalt conform de arbeidsovereenkomst/ verloning.

  • Q. Hoe zal een voltijdse bepaald worden? (Hoeveel werkuren moet ik doen? Hoeveel kindjes moet ik opvangen? Kan ik op 4 dagen indien ik meer kindjes per dag opvang een voltijds loon verdienen?)

LBC-NVK wil naar analogie met andere landen de voltijdse opvang afhankelijk stellen van het aantal kinderen en tegelijkertijd waken over een maximale arbeidstijd. Wie op kwartaalbasis 4 voltijdse kindjes opvangt, werkt voltijds en ontvangt een voltijds loon. Binnen de sector onderhandelen wij tussen welke uren dit dient te gebeuren.

  • Q. Krijg je onkostenvergoeding als je in verlof bent?

Wij streven naar een billijke onkostenvergoeding voor iedere onthaalouder. Deze belastingvrije onkostenvergoeding dient voor het betalen van de kosten eigen aan de opvang. Het is moeilijk verdedigbaar dat een onkostenvergoeding voor een “gesloten opvang” zou betaald worden. Ook fiscaal zou dit niet evident zijn. Maar dit punt dient in het overleg nog verder uitgeklaard te worden

  • Q. Krijg je onkostenvergoeding als er kindjes ziek zijn?

LBC-NVK pleit ervoor om de onkostenvergoeding te behouden wanneer de opvang “open” is.

  • Q. Kan je onkosten maken en inbrengen bij je belastingen bovenop de onkostenvergoeding (b.v. plaatsing nieuwe ramen, nieuwe verwarming)?

Je onkostenvergoeding is bedoeld om de kosten van de opvang te dekken. De fiscus zal niet geneigd zijn dergelijke kosten als extra kosten te aanvaarden.

  • Q. Wat met anciënniteitsopbouw in het loon? Houdt men rekening met aantal al gepresteerde jaren als onthaalouder?

Dit zal zeker het voorwerp zijn van toekomstige onderhandelingen. Om een eerste stap te nemen in het werknemersstatuut starten we met 1 basisloon naast een onkostenvergoeding. In die eerste fase wordt nog geen rekening gehouden met anciënniteit of kwalificaties.