Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Werknemersstatuut
  • Sui generis statuut
  • Onthaalouders getuigen
  • Contact
Home onthaalouders.be

Nieuws

Actie voor een Marshallplan voor de kinderopvang (1 april)

Schrijf je in voor onze Tour de Flandre 2021. Nu ook fysieke infoavonden in elke provincie!

Beslis mee over de toekomst van de kinderopvang!

Werknemersstatuut of sui generis: Wat is het verschil?

telraam

Werknemersstatuut Onthaalouders: Voordelen en Vergelijking

Infosessie: werknemersstatuut voor onthaalouders!

Goed nieuws voor onthaalouder-werknemers!

Gelijk loon voor gelijk werk in kinderopvang: ACV Puls zet mee nieuwe stap

Sui-Generis of werknemer: wat moet je weten?

stockfoto met plasticine en houten letters

Onthaalouder? Dan ben je welkom op de tour de Flandre

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • volgende ›
  • laatste »

Ben je niet weerhouden voor het werknemersstatuut? Wil je in de toekomst graag in het statuut werken? Laat het ons weten en registreer je!

registreren

Je bent onthaalouder?

ACV Puls is jouw vakbond.

Ik word lid

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Super handige links

helpdesk voor onthaalouders

Formulieren voor onthaalouders

LBC Volwassenenonderwijs

Onthaalouders for dummies

Ik wil starten als onthaalouder

Als je wil starten als onthaalouder moet je minstens 18 jaar oud zijn. Verder zijn er nog enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen. Je kan ook samen met een andere onthaalouder een samenwerkingsverband starten. Dan zijn er nog bijkomende voorwaarden. We verwijzen je daarvoor door naar je dienst voor onthaalouders.

Welke paperassen moet je kunnen voorleggen?

  • Omdat je beroepsmatig kinderen gaat opvangen, heb je een opvangvergunning nodig. Die wordt toegekend door je dienst voor onthaalouders.
  • Omdat je meestal alleen werkt als onthaalouder is het belangrijk om een attest draagkracht te hebben om dat te kunnen doen. dat attest heeft te maken met je fysieke en psychische conditie, je gezinssituatie, je sociaal netwerk en de infrastructuur van je opvangomgeving. Het attest wordt toegekend door een professionele organisatie.
  • Wanneer je onthaalouder wil worden is het belangrijk een blanco strafblad te hebben. Je moet een uittreksel kunnen voorleggen uit het strafregister model 2 waarmee onberispelijk gedrag in verband met het omgaan met kinderen wordt aangetoond.
  • Onthaalouders moeten kunnen aantonen dat ze medisch geschikt zijn om kinderen op te vangen. Zo'n attest krijg je van je dokter.

Wat moet je kunnen/kennen als onthaalouder?

  • Iedereen die begint als onthaalouder moet kunnen aantonen dat hij of zij een attest van een basisopleiding levensreddend handelen bij kinderen heeft.
  • Als onthaalouder heb je kwalificaties nodig. Je kan bijvoorbeeld bepaalde diploma’s voorleggen of competenties die je door ervaring hebt verworven. Die kwalificaties dienen nog verder bepaald te worden. Die kwalificaties staan ook in een beroeps- en competentieprofiel. Dat profiel is echter geen verplichting, maar een hulpmiddel.
  • Als onthaalouder moet je een actieve kennis van het Nederlands hebben. Dat bepaalt ook of je al dan niet subsidies krijgt.

Is je opvangomgeving geschikt?

  • Als je als onthaalouder ten minste acht kinderen opvangt moet je een brandweerverslag hebben waarin staat dat je opvangomgeving brandveilig is.
  • Het voedsel dat je geeft in je opvang moet gecontroleerd zijn door het FAVV. Onthaalouders aangesloten bij een dienst worden gecontroleerd door de dienst voor onthaalouders.
  • Er mag niet gerookt worden in de omgeving waarin je kinderen opvangt.
  • Je opvangomgeving moet voldoen aan de regelgeving voor veilige speelterreinen en toestellen.

Meer weten?

  • Op de site van Kind en Gezin vind je meer informatie over starten als onthaalouder.

Ik ben onthaalouder en dit wil ik graag weten

Het sui generis statuut voor onthaalouders heeft heel wat beperkingen waardoor onthaalouders een heel pak sociale rechten minder hebben dan alle andere werknemers. Daarom voert ACV Puls actie voor een volwaardig werknemersstatuut voor de onthaalouders. Hieronder lijsten we antwoorden op op vragen die ons de voorbije jaren regelmatig werden gesteld.

Voor onthaalouders die willen bijscholen is er de Onthaalouderacademie. Die wordt gecoördineerd door het VBJK (Expertisecentrum voor Opvoeding en Kinderopvang). Kind en Gezin is er hier nauw bij betrokken. Je vindt meer informatie op de site van de onthaalouderacademie.

Hoeveel kinderen mag ik opvangen?

Samen met je dienst wordt bepaald hoeveel kinderen je kan opvangen. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van je ervaring en de grootte van je huis. Je mag maximum vier kinderen per kwartaal voltijds opvangen en nooit meer dan 8 kinderen gelijktijdig. Voor samenwerkende onthaalouders is dat 14. Overbezetting op kwartaalbasis kan toegestaan worden door je dienst onder bepaalde voorwaarden.

Wat als ik ziek word?

Als onthaalouder heb je recht op een ziekte-uitkering. Je bent verzekerd tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid, beroepsziekten en arbeidsongevallen. Ook wanneer je invalide of zwanger bent krijg je een uitkering.

Bij een gewone werknemer berekent het ziekenfonds je uitkering op basis van je loon. Een onthaalouder is geen werknemer en verzamelt een “fictief loon” op basis van haar bezetting. Om de uitkering te berekenen zal het ziekenfonds kijken naar je gerealiseerde bezetting van het kwartaal voordien. Haalde je niet altijd je volledige bezetting dan zal de uitkering die is gebaseerd op je fictief minimumloon bijgevolg nog lager zijn.

Wat als kinderen niet komen opdagen?

Indien kinderen buiten jouw wil afwezig zijn, krijg je van de RVA een opvanguitkering. Dat bedrag is 29,39 euro bruto en wordt geïndexeerd. Het is niet zo dat het gaat om een brutobedrag dat je automatisch ontvangt als een kindjes afwezig is. De uitkering is gekoppeld aan een eerder complexe regelgeving. Op de website van de RVA vind je een voorbeeld van berekening. www.rva.be (achtereenvolgens: tijdelijke werkloosheid / onthaalouders / infoblad werknemers / hoe worden de opvanguitkeringen berekend).

Heb ik recht op vakantiegeld?

Hier heb je als onthaalouder geen recht op omdat je niet erkend bent als werknemer. Hier willen we verandering in brengen met het volwaardig werknemersstatuut. Wanneer je stopt als onthaalouder kan de dienst voor onthaalouders ook geen vakantieattest afleveren. Je zal bijgevolg bij een nieuwe werkgever geen recht hebben op betaald verlof op basis van je prestaties als onthaalouder.

Heb ik een loon als onthaalouder?

In het huidig statuut krijg je als onthaalouder geen loon maar een onkostenvergoeding. Die wordt door je dienst uitbetaald per dag per kind. Ook voor het volgen van vorming krijg je een vergoeding. Die krijg je wel pas indien je jaarlijks 12 uur vorming volgt. Ook voor flexibele opvang krijg je een vergoeding. Het gaat bijgevolg om een variabel inkomen. De vakantiemaanden voorzie je ofwel in vervangopvang of je houdt er rekening mee dat je die maanden weinig of geen inkomen hebt.

Moet ik belastingen betalen als onthaalouder?

De kostenvergoeding die je als onthaalouder krijgt is geen loon en dus niet belastbaar. Vervangingsinkomens zoals ziekte-uitkering zijn wel belastbaar. Het fiscaal plaatje is zeer verschillend en individueel. Doordat je geen belastbaar inkomen hebt, kan het zijn dat je minder kan genieten van aftrekposten zoals pensioensparen, levensverzekering…

Heb ik recht op kinderbijslag?

Als onthaalouder kan je het recht op kinderbijslag opbouwen. Die wordt betaald door het kinderbijslagfonds door je dienst.

Voor meer informatie over het huidig statuut voor onthaalouders raden we je aan om te surfen naar de website van Kind en Gezin.

De formulieren vind je op de website van het Fonds voor arbeidsongevallen

Ik stop er mee

Het aantal onthaalouders neemt jaar na jaar af. En heus niet omdat ze allemaal op pensioen gaan. Veel onthaalouders stoppen en gaan iets anders doen. Zolang onthaalouders geen volwaardig werknemersstatuut krijgen zal het aantal onthaalouders verder teruglopen.

Soms moeten onthaalouders stoppen om medische redenen. De adviserend geneesheer van het ziekenfonds laat niet toe dat zij de job nog uitoefenen, maar de dienst voor onthaalouders kan geen ander werk aanbieden. Een gewone werknemer komt terecht op de werkloosheid, maar onthaalouders hebben die rechten niet opgebouwd. Zie verder.

Heb je als onthaalouder recht op een werkloosheidsuitkering?

Je dagen als onthaalouder worden niet gezien als arbeidsdagen als loontrekkende dus tellen die ook niet mee voor het recht op een werkloosheidsuitkering. Wanneer je voor je onthaalouder was, gewerkt hebt, heb je wel recht op een werkloosheidsuitkering.

Hebben onthaalouders recht op een pensioen?

In het huidig sociaal statuut heb je als aangesloten onthaalouder recht op een minimumpensioen dat berekend is op een minimum fictief loon. Dit laatste stijgt enkel bij indexaanpassingen. Niet alleen is de berekeningsbasis laag, doordat je niet altijd een volwaardige bezetting realiseert, vermindert deze basis nog eens.

De formulieren vind je op de website van het Fonds voor arbeidsongevallen

onthaalouders.be

onthaalouders.be is de site voor onthaalouders door ACV Puls non-profit. ACV Puls maakt deel uit van het ACV.

Doe mee

  • Word lid
  • Contacteer ons

Je vind ons ook op

  • Facebook
  • Twitter
2019 ACV Puls non-profit
LBC-NVK